Titlul paginii web

 

avem TIMP...?

Cum putem avea suficient TIMP in viata?
- Life Coaching
In ultima perioada tot mai multi dintre noi ne plangem ca nu avem suficient timp. Nu avem timp la birou sa producem rezultatele pe care le-am dori, nu avem timp pentru familie, prieteni si cu atat mai putin pentru noi insine.

Va invit pentru cateva momente sa abordam timpul dintr-o alta perspectiva si anume: avem intotdeauna timp pentru ce este important pentru noi.

Poate pare absurd daca ne uitam la lucrurile despre care spunem ca sunt importante pentru noi si in ce investim de fapt cea mai mare parte din timpul nostru. Sursa acestei diferente poate fi o lipsa de introspectie. Daca ne-am aloca cateva minute si ne-am uita la viata noastra am putea observa ca in majoritatea cazurilor nu alocam timp suficient acelor lucruri care sunt cu adevarat importante pentru noi. De ce?
Un motiv ar fi ca suntem prea grabiti ca sa gandim, ca sa reflectam la propriile alegeri in viata. Multi dintre noi suntem dusi de val, iar acest val poate fi interesul economic, lupta pentru o anumita pozitie sociala sau orice alt scop pe care ni l-am stabilit si pentru care ne zbatem. Insa cati dintre noi in stabilirea scopurilor in diverse domenii am luat in considerare un parametru determinant pentru viata noastra si anume: relevanta acelui domeniu in ansamblul vietii noastre. Sau altfel spus cu cat contribuie acel domeniu la fericirea mea, la experienta mea de implinire in viata. Daca am lua toate domeniile vietii noastre, le-am trece intr-o coloana si le-am aloca procente de importanta in viata noastra am putea observa ca procentele ne sunt destul de clare. Cu toate acestea cum se face ca alocarea timpului este invers proportionala cu importanta domeniului. Este destul de simplu: puteti vedea la tot pasul o inversare a valorilor, o inlocuire a calitatilor cu defecte, acestea din urma fiind dezbatute, analizate, laudate chiar in unele cazuri. Si in ce priveste timpul exista o inversare a polilor, o rasturnare de valori.

Deci pentru a fi mai clara: nu este tocmai real ca nu mai avem suficient timp, chiar daca tinem cont si de fenomene de genul schimbarea polilor pamantului, frecventa si magnetismul acestuia. Mai degraba nu alocam in mod eficient timpul catre acele aspecte care chiar ne definesc viata.

Si va invit sa ne uitam concret: cati dintre dumneavoastra spun ca familia este pe primul loc? Cat la suta din timp il alocati cu familia, cu copii si partenerii de viata, cu prietenii apropiati? Puteti spune ca nu conteaza atat de mult cantitatea de timp petrecuta cu cineva ci calitatea lui. Perfect. Si atunci va intreb: cand a fost ultima data in care ati planificat un weekend cu familia pana la cel mai mic detaliu, asa cum planificati o strategie de obtinere a unui nou contract sau client? Si daca mergem si mai departe: cat de detaliat va planificati activitatile legate de propria dumneavoastra persoana, de ce va place si va incanta sufletul? Cat de atenti sunteti la ce si cand mancati?

Si as vrea sa mai aduc in discutie un subiect foarte relevant dupa parerea mea: din ce in ce mai multi oameni sunt atrasi catre dezvoltarea lor spirituala, de a se cunoaste ca entitati, de a-si gasi forma de religie sau scoala care sa ii ajute sa creasca cat mai mult in acest domeniu. Si cu toate acestea motivul pentru care nu fac progrese substantiale ca fiinte umane este lipsa timpului. Atunci v-as invita sa va intrebati: daca nu avem timp pentru a evolua atunci pentru ce avem timp? Cu ce ne umplem noi timpul? Si acele lucruri cu care ne ocupam timpul cui contribuie si in ce masura?
Va intreb: ceea ce facem produce resurse noi de hrana, energie, reprezinta o crestere in vreun fel pentru tara noastra sau planeta in care traim? Cu ce ne ocupam noi timpul duce la construirea a ceva sau la distrugerea a ceva? Care este impactul asupra noastra si a celor din jur a tuturor lucrurilor pe care noi le-am facut intr-o zi? Cineva a crescut in vreun fel? Cineva este mai fericit?

Sper ca aceste cateva randuri sa va puna putin pe ganduri. Sa incepem cu totii sa separam corect valorile de non-valori, adevarul de minciuna, frumosul de urat samd. Va invit ca in loc sa ne plangem de timpul scurt, sa il folosim pentru a eleva atat noi cat si cei din jurul nostru.

Diferenta dintre noi si acei oameni care astazi genereaza proiecte benefice la nivel de natiune sau de planeta nu este timpul. Pentru ca si ei, la fel ca si noi, beneficiaza de 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Insa felul in care acesti oameni PERCEP TIMPUL, si felul in care il folosesc difera dramatic de majoritatea dintre noi. Scara de valori dupa care se masoara importanta unei actiuni sau alta este diferita de a noastra.

Si ca sa raspund la intrebarea din titlu, putem avea suficient timp in viata daca facem ce este cu adevarat important pentru noi, daca ne concentram eforturile catre acele activitati care contribuie cu adevarat la elevarea noastra si a celor din jur.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one