Titlul paginii web

 

Diferenta in coaching...

Diferenta care face diferenta in coaching
Life Coaching
Omenirea parcurge in mod evident o perioada plina de provocari. Probleme precum terorismul si incalzirea globala ne demonstreaza ca am devenit din ce in ce mai deconectati de noi insine, de ceilalti si de lumea care ne inconjoara. Am ajuns la un stadiu de deconectare colectiva atat de marcat, incat acesta a produs o criza care trezeste la realitate o multime de oameni. Oamenii sunt din ce in ce mai pregatiti pentru a se schimba si transforma. Tot mai multi isi pun intrebari legate de ce conteaza cu adevarat si isi reevalueaza directia in care isi conduc viata. Aceasta trezire a constiintei a condus la cresterea nevoii de a realiza coaching la nivelul identitatii.
Orice proces de coaching se organizeaza in vederea trecerii de la starea actuala la starea dorita. In cazul coachingului la nivelul identitatii, starea dorita este cea in care suntem profund conectati cu noi insine si traim fiind centrati, prezenti si impliniti. Acestea sunt calitatile principale, pe care le-am descoperit a fi 'diferenta care face diferenta' atunci cand am modelat persoanele pline de creativitate si de succes. Dupa cum spunea faimoasa dansatoare Martha Graham:

'Exista o vitalitate, o forta vitala, o accelerare (o energie) ce este transpusa in actiune prin tine si, fiindca tu esti mereu unic, si exprimarea sa este unica. Daca o blochezi, nu se va mai putea transmite prin niciun alt mediu si se pierde. Lumea nu o va mai avea. Nu depinde de tine sa stabilesti cat de buna este; nici sa o compari cu modalitatile de exprimare ale celorlalti. Sarcina ta este sa mentii canalul deschis.'

Din aceasta perspectiva, evolutia, transformarea si satisfactia in viata apar prin 'mentinerea canalului deschis'.
Cel mai profund obiectiv la nivelul identitatii este gasirea continua a raspunsului la intrebarea 'Cine sunt eu?' Raspundem acestei intrebari prin modul in care ne raportam la viata clipa de clipa. Cand suntem centrati, prezenti in corpul nostru si conectati cu noi insine si lumea din jur, ajungem in mod natural sa fim in contact cu scopul si semnificatia propriei vieti.
Dilema principala din viata, care actioneaza impotriva auto-evolutiei si satisfactiei naturale, ne deconecteaza de la noi insine pentru a ne proteja pe noi insine. De aceea, ne pierdem contactul cu nevoile noastre reale si ne refugiem in activitati si comportamente care mentin aceasta deconectare. Devenim reactivi sau retrasi si incepem sa 'ne inchidem canalul'. Fugim de ceea ce ne sperie, in loc sa
ramanem in contact cu ceea ce vrem sa facem si sa fim in viata. Aceasta conduce la o serie de dinamici care ne determina sa 'ne inchidem canalul' si sa traim la un nivel mai redus decat cel al implinirii depline. Aceste dinamici, ce sunt adesea inconstiente, cuprind:
1. Cramponarea de un 'Eu idealizat', (cu care simtim ca trebuie sa ne identificam pentru a f iubiti si a fi acceptati)
2. Identificarea cu gandurile, convingerile si povestile care ne limiteaza exprimarea adevaratei noastre identitati
3. Lipsa abilitatilor de gestionare a sentimentelor dificile (frustrare, frica, furie, neincredere in sine etc.) care apar sub forma raspunsurilor naturale date diferitelor intamplari din viata

Scopul fundamental al coachingului la nivelul identitatii este sa ajute oamenii sa recunoasca cand au 'canalul deschis', cand canalul este 'inchis' si ce pot face pentru a-l deschide din nou. Acest lucru implica sa invatam cum identificam modalitatile prin care ne deconectam de la noi insine si sa descoperim ce anume ne permite sa revenim 'acasa'. Un obiectiv cheie al coachingului la nivelul identitatii este crearea capacitatii de extindere si aprofundare a trairii a ceea ce sunt si de a raspunde oportunitatilor si provocarilor oferite de viata dintr-o pozitie de prezenta crescuta, conectare la resurse si autenticitate - chiar in perioade pline de provocari si crize. Din perspectiva coachingului la nivelul identitatii, este important sa ne percepem viata drept o 'calatorie eroica' si sa detectam chemarea la actiune existenta in evenimentele si provocarile cu care ne confruntam. De fapt, adesea tocmai prin crizele din viata ajungem la o intregire mai profunda si suntem mai capabili sa ne gasim acea unica forma de exprimare prin viata.

La un nivel profund, oamenii impartasesc aceleasi frici fundamentale, cum ar fi frica de suferinta sau durere, frica de abandon sau sufocare, frica de moarte etc. Modul in care se exprima aceste frici difera de la o cultura la alta, iar elementele spre care ne indreptam atentia depind de circumstantele concrete ale vietii noastre. In schimb, raspunsul nostru obisnuit la frica este sa ne deconectam de vulnerabilitate si sa actionam in virtutea unor strategii de supravietuire care ne rup de viata noastra interioara si de solul fertil al esentei fiintei noastre.
Procesul de coaching la nivelul identitatii ajuta oamenii sa-si identifice aceste frici fundamentale, sub forma a ceea ce ar putea fi numit 'demoni' si 'umbre' — sentimente si parti din noi insine de care ne-am deconectat si cu care nu dorim sa ne confruntam. Apoi, ajuta oamenii sa gaseasca resursele necesare pentru a-si schimba relatia cu aceste frici, a-si redeschide 'canalul' si a trai pe baza unei conectari mai profunde, increderii si sperantei.

Perioadele de tranzitie cuprind adesea provocari adresate identitatii noastre. Se spune ca lucrurile sunt mereu in schimbare, dar nu si progreseaza mereu. Cu toate ca nu putem nici preveni, nici controla cu adevarat tranzitiile si transformarile din viata noastra, putem invata sa insotim aceste evolutii naturale si sa participam la ele de o maniera mai degraba constienta, decat sa ne lasam purtati de colo-colo inconstient de fluxul schimbarilor. Unul dintre obiectivele coachingului la nivelul identitatii este sa ajute oamenii sa-si insuseasca abilitati si principii practice, cu care sa-si gestioneze tranzitiile din viata cu mai mare usurinta, eleganta si conectare la resurse.
Cand suntem centrati pe esenta fiintei noastre, traim o viata de conectare profunda cu noi insine si cu ceilalti. Regasirea si mentinerea acestei conectari este elementul esential ce poate produce vindecarea lumii in care traim. Astfel, coachingul la nivelul identitatii contribuie la transformarea realitatii noastre colective.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one