Titlul paginii web

 

Curs Reflexoterapie

Curs REFLEXOTERAPIE
Este componenta reflexologiei care se ocupã cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase) sau cu articulatiile interfalangiene, într-o ordine care tine seama de ecoul biologic al fiecãrui organ reprezentat si fãrã obiecte intermediare (betisoare, baghete).
In timpul executãrii masajului, punctele reflexe trebuiesc controlate în permanentã pentru a nu se traumatiza zonele învecinate si a evalua deblocarea cristalelor, deoarece defectiunile organelor se manifestã si sub forma aglomerãrilor în punctele refelxe corespunzãtoare a cristalelor (acidul uric, sãruri, alte impuritãti).
Prin masaj se faciliteazã circulatia sanguinã si transportul toxinelor spre organele de eliminare sau detoxifiere. Perturbarea circulatiei în zonele reflexe face ca suferinta organului corespunzãtor sã avanseze. Masarea zonelor reflexogene pe parcursul a mai multor sedinte, implicã fisurarea cristalelor de toxine, a depunerilor pe care circulatia sanguinã le va trimite spre organele de eliminare, îmbunãtãtind starea de sãnãtate. Buna circulatie sanguinã este vitalã pentru fiecare organ sau zonã din organism, deoarece transportã material nutritiv, hormoni, anticorpi, oxigen, deseuri metabolice si alte substante neidentificate încã.
Cu cat circulatia sanguinã este mai anevoioasã, cu atat mai greu va surveni vindecarea. Miile de metri de material tubular prin care circulã sangele (artere, vene, capilare) în corpul nostru, se mentin în activitate prin vasoconstrictie si vasodilatatie, functionarea lor depinzand de activitatea muscularã. O circulatie bunã se mentine prin activitãti musculare adecvate pentru fiecare zonã din corp, care se reflectã prin activitãti fizice, gimnasticã, sport.
Dacã activitatea muschilor slãbeste, tesuturile se fibrozeazã, circulatia sanguinã în acea zonã devine greoaie, articulatiile de la maini, picioare si coloanã devin rigide, dureroase, exercitand presiuni asupra unor terminatii nervoase sau vasculare. In consecintã, activitatea nervilor si cea sanguinã este stanjenitã, fluxul sanguin perturbandu-se datoritã produselor toxice care se acumuleazã în organele afectate si în punctele lor reflexe.
Si reversul este, din pãcate, valabil. Dacã circulatia sanguinã este deficitarã într-un anumit segment din corp sau într-un organ, functia acelui segment, respectiv organ, este perturbatã, ajungandu-se (dacã situatia nu se remediazã) la distrugerea structurilor proprii. Toate acestea conduc cu timpul la anchiloze, dureri, boli organice, intoxicarea organismului, slãbirea puterii de apãrare împotriva bolilor. Picioarele se resimt devenind reci si chiar dureroase. Dacã nu se acordã atentia cuvenitã acestor stãri în faza incipientã, se vor descoperi ulterior tulburãri la distantã în corp, în organele de legãturã.
Avantajele reflexoterapiei

Poate fi aplicatã la toate categoriile de varstã, profilactic si pentru afectiuni acute sau cronice. Marele avantaj constã în completa lipsã de toxicitate, în conditiile în care civilizatia noastrã traverseazã o epocã foarte poluantã, inclusiv pe plan medicamentos.
Prin reflexoterapie nu se trateazã simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normalã a circulatiei sangelui în organul sau zona afectatã este un mare castig, deoarece sangele transportã substantele de asimilatie, dezasimilatie si apãrare.
O bunã circulatie sanguinã conduce la accelerarea reconstituirii normale a tesuturilor si organelor lezate de boalã, în plus atrage reechilibrarea bioenergeticã în zona afectatã.

Oricine stie cã în jurul apelor repezi se formeazã curenti care scad în intensitate sau dispar în raport cu reducerea cantitãtii si vitezei de scurgere a apei. La fel campul bioenergetic se perturbã în zonele cu circulatie sanguinã deficitarã si se reface odatã cu redresarea circulatiei, acesta fiind un argument care sustine ideea cã reflexologia constituie o punte de legãturã între medicina clasicã si cea orientalã.
Alt avantaj al reflexoterapiei este verificarea stãrii de sãnãtate a unui individ într-un timp foarte scurt. De obicei la aceastã metodã recurg bolnavii care nu au obtinut vindecarea afectiunilor prin remedii medicamentoase, sau cei care doresc sã fie sãnãtosi folosind cãi netoxice. Unii o folosesc în paralel cu tratamentul medicamentos, în special cel bazat pe antibiotice, atunci cand situatia o impune.

Introducere in reflexoterapie (reflexologie)
Ce sunt zonele reflexogene ?
Zonele reflexogene sunt anumite puncte nervoase ce se afla in interdependenta cu anumite parti indepartate ale corpului. Pe toata suprafata corpului nostru gasim zone reflexogene, insa cele despre care se vorbeste in aceasta carte se gasesc mai ales pe picioarele noastre.
Dupa statura lui, omul este predestinat sa umble descult, pentru ca asperitatile solului sa activeze zonele reflexe ale picioarelor. Astazi ambitia noastra s-a schimbat. Solul, campul de actiune al picioarelor noastre, nu mai are asperitati, ci este neted si asfaltat.
Cum actioneaza zonele reflexogene ?
Prin masajul unor zone reflexogene, se obtine o mai buna irigare a acesteia si totodata a organului cu care aceasta zona este in interdependenta. De ce este asa si cum functioneaza acest reflex, nu se poate inca explica in mod stiintific, insa ca el functioneaza, se poate dovedi usor. De exemplu, daca se maseaza degetul mijlociu de la picior, (care este zona reflexogena pentru degetul mijlociu al mainii) dupa un scurt timp, se poate constata ca degetul mijlociu al mainii devie cald si partea cea mai bine irigata a intregii maini.

De ce irigarea sangvina are o importanta atat de mare ?

Irigatia sangvina are o importanta vitala pentru toate organele noastre, pentru ca sangele este mijlocul de transport pentru urmatoarele substante:
- Substante anabolice (constructive):
- Oxigenul;
- Hormonii;
- Anticorpii, (substante de aparare contra infectiilor);
- Substante catabolice, nefolositoare organismului.
Sa tinem seama ca toate tulburarile si toate leziunile organismului nostru (ale organelor si ale musculaturii) pot fi vindecate numai cu ajutorul irigatiei sangvine.
Acest lucru inseamna ca procesul de vindecare este cu atat mai rapid cu cat irigarea este mai intensa. Experienta arata ca: in cazul unei circulatii sangvine defectuoase, vindecarea se produce foarte anevoie.

Tulburarile zonelor reflexogene

Daca apasam o zona reflexogena, deseori putem constata prezenta unor concretiuni, adica depozite formate din acid uric sau alte substante catabolice (de dezasimilatie).
Cum se formeaza aceste depozite ? Se formeaza numai in acele locuri, in care irigatia sangvina este deranjata. Asa cum, in cazul unui curent puternic de apa in albia raului nu raman pietre, tot asa in cazul unei irigari puternice nu se depun substante catabolice pe venele sangvine sau in tesutul conjunctiv. Insa, daca in albie apa curge cu mai mica intensitate, atunci aceasta nu are puterea sa transporte si depunerile cu ea, care depuneri raman pe loc. Tot asa, in cazul unei irigatii sangvine defectuoase, se depoziteaza in locurile respective substantele nefolositoare.
Cu cat aceste depuneri vor fi mai mari, cu atat circulatia sangvina a organului respectiv va fi mai impiedicata. Exista o interdependenta intre un anumit organ si zona lui reflexogena, care reactioneaza la o presiune cu durere (vezi leziunea umarului de la cap 11).

De mai multe ori se intampla cazuri in care leziunea afecteaza mai intai zona reflexogena, ca in situatia portului unei incaltaminte neadecvate, ceea ce are o influenta negativa asupra functionarii organului corespunzator.
Examinand zonele reflexogene ale unei persoane, se poate intampla, sa nu gasim nici un punct nedureros. Aceasta inseamna ca persoana respectiva nu este bolnava de moarte, ci numai functionalitatea organismului sau este redusa. In zonele reflexogene pot exista inregistrate chiar si leziunile cele mai mici, este bine sa nu asteptam pana ce perturbarile se agraveaza, ci sa le contracaram in faza lor initiala.
Astazi se vorbeste mult despre profilaxie. Profilaxia inseamna prevenire, iar pentru aceasta nu exista o metoda mai adecvata de cat reflexologia.
Se intampla, in mod surprinzator, ca zona reflexogena sa nu reactioneze, cu toate ca stim sigur ca organul corespunzatoare ei este slab. Daca nu este vorba de un diagnostic gresit, ne ramane o singura explicatie: piciorul s-a invartosat. Trebuie inainte de toate dizolvate depunerile si dintr-o data vedem cum punctul respectiv incepe sa reactioneze puternic.

Cum pot fi masate zonele reflexogene ?

Oricine poate fi masat, fie sugar, sau om batran. Exista doua posibilitati:
1.Masajul cu mana ;
2.Masajul prin calcare. Sa le examinam.

1. Masajul cu mana

Conditia prealabila a unui masaj bun este ca masorul si persoana masata sa stea sezand comod si cat se poate de relaxat.
Pozitia pentru masarea zonelor reflexogene ale talpii piciorului
Piciorul persoanei careia i se executa masajul se aseaza pe genunchii masorului, asa ca talpa respectiva ramane libera pentru a fi masata.

Pozitia pentru masarea zonelor in regiunea degetelor si ale oaselor metatarsiene (dosul piciorului). Persoana ce urmeaza a fi masata isi indoaie genunchiul si isi aseaza piciorul pe genunchiul masorului.
Masarea zonelor reflexogene la calcai, glezne si mai sus pe gamba. Persoana ce urmeaza a fi masata se aseaza intr-o pozitie (parte), intinzand (aratand) masorului partea piciorului (interioara sau exterioara) ce urmeaza a fi masata.
Persoana masata sta in fata masorului in pozitie corespunzatoare si masajul se executa cu pulpa degetelor mari (atentie, unghiile sa fie taiate scurt) sau cu falangele degetelor. Important este sa fie folosita crema suficienta, pentru a se obtine o buna alunecare, chiar cea mai ieftina alifie. Conform pozitiei punctului masat, se vor executa: fie miscari circulare, fie miscari laterale de dute-vino.
Se pune intrebarea: �Nu trebuie oare masat in directia spre cord?�. Acest lucru trebuie facut in cazul unor suprafete mai intinse, cum este zona pentru sciatica, caz in care se maseaza cu presiune in directia inimii, iar la revenire se aluneca usurel.
Motivul aceste reguli : sa impingem odata cu masajul si curentul limfatic spre centru. Daca folosim presiune in directia spre periferice, circulatia limfatica este impiedicata, lucru de evitat, deoarece majoritatea oamenilor prezinta si asa o circulatie limfatica slaba.
Cat de mare sa fie presiunea in timpul masajului? Se incepe domol si progresiv se mareste apasarea, cu tact. Pentru a sti cand se ajunge la limita suportabilitatii trebuie observate mereu trasaturile fetei celui masat.

2. Masajul prin calcare

Masajul obositor al talpii piciorului poate fi inlocuit si cu un alt procedeu. Omul a fost creat de natura sa mearga descult pe asperitatile solului, asa ca picioarele sa primeasca in mod normal si automat o masare a zonelor reflexogene. Acest lucru se mai poate face si astazi, dar posibilitatile sunt limitate, printre altele si de vremea rea, de zapada, de frig. Din acest motiv s-a ajuns la construirea unei placi ce are noduri de marime mica, mijlocie si mare, astfel incat toate zonele reflexogene sa poata fi atinse.
Nodurile mici au menirea sa stimuleze zonele reflexogene situate in adancime, si musculatura din profunzime, contribuind la o mai buna irigare sangvina. Aceste zone dificile sunt masate prin greutatea corpului, fara efort special.
Nodurile mijlocii sunt mai putin ascutite decat cele mici si sunt suportate de persoane cu picioarele sensibile. O asemenea placa poate fi folosita ori de cate ori se lucreaza stand in picioare, de exemplu la calcatul rufelor, in timpul barbieritului, in timpul convorbirii telefonice sau vizionarii unui program la televizor.
Nodurile mari au importanta pentru antrenarea celor 11 tendoane care merg de la picior la musculatura gambei si care sunt contractate si scurtate la foarte multe persoane. Prin masajul cu ajutorul lor, piciorul se intareste si este adus in pozitie corecta. Si zonele reflexe ale coloanei vertebrale ce se gasesc mai la margine, dea-lungul boltei piciorului pot fi stimulate, cu ajutorul nodurilor placii.
Persoanele mentionate in aceasta carte au restabilit echilibrul unei mari parti a zonelor reflexe ale piciorului cu ajutorul masajului prin calcare.

Unde sa incepem masajul ? O schita generala.

Reflexologia nu este un tratament simptomatic, vrea sa inlature raul de la radacina. Se ocupa de cauze. In organismul uman nu gasim niciodata afectat un singur organ. Organele noastre sunt interdependente intre ele si functiile lor, asa ca un rau aduce cu sine si alte rele. De aceea trebuie avut in vedere restabilirea functionalitatii organismului in intregime.
Cand nu avem in fata noastra un caz de imbolnavire acuta, ca de exemplu: o insuficienta cardiaca, un acces de migrena sau o leziune externa (cand se incepe totdeauna cu masarea zonei corespunzatoare), trebuie inceput cu masarea urmatoarelor zone:

1. Rinichiul, ureterul (conduct pereche situat extraperitoneal, prin care trece urina din bazinetul renal in vezica urinara) si vezica urinara, cu scopul de a elimina toxinele ( in primul rand acidul uric) care se elibereaza in urma masajului, pentru ca acesta sa nu greveze circulatia sangelui. La inceput se foloseste cel mai mult timp pentru masarea acestui sistem.
2. Capul, centrala diriguitoare a tuturor organelor.
3. Tractul stomaco-intestinal, ficatul si pancreasul. Acestea sunt organe ale metabolismului si raspund de eliminarea toxinelor. Ele sintetizeaza si substantele necesare tuturor organelor.
4. Punctele limfatice: pentru descompunerea substantelor toxice si formarea anticorpilor.
5. Toate celelalte puncte sensibile

Cat de mult se maseaza intr-o singura zi ?

Oricare din punctele reflexogene poate fi masat timp de 5 minute fara urmari defavorabile. In cazul unei dereglari acute acest timp poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol. Se cere precautie doar pentru zona reflexogena a ficatului si coloanei vertebrale. Zona reflexogena a ficatului poate fi masata peste 5 minute numai daca functia excretoare a rinichiului este buna. In caz contrar, toxinele eliberate prin masaj ajung in circulatia sangelui si nu sunt eliminate. Acest lucru trebuie evitat.
Zona reflexogena a coloanei vertebrale, daca este masata prea mult timp, produce reactii trecatoare prin irigarea marita cu sange. Daca doriti sa reconstruiti organismul dumneavoastra va recomand sa folositi o jumatate de ora pentru reflexoterapie.
Propunerea mea este sa afectati la ambele picioare aproximativ 5 minute pentru suprarenala, rinichi, uretre si vezica urinara, aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa si aproximativ 2 minute pentru fiecare punct limfatic, 6 minute de afectiune mai putin importanta si iata o jumatate ora .

Reactii posibile

Prin stimularea intensa a unui organ se pot ivi cateodata reactii temporare, care dispar de obicei dupa un scurt timp. Intr-un asemenea caz este important sa nu ne speriem, ci sa continuam masajul.
Sunt posibile urmatoarele reactii temporare:
- Tumefierea gleznelor, in special la persoane cu staza limfatica.
- Proeminenta mai accentuata a varicelor; venele trebuie acum sa transporte mai mult sange si de aceea devin mai vizibile.
- Deschiderea varicelor, la persoane cu tendinte pentru acest lucru, cand au proasta circulatie a membrelor inferioare. Aceasta reactie trebuie interpretata in mod pozitiv, pentru ca serveste la eliminarea unor toxine, care dealtfel nu pot fi eliminate spre exterior.
- Accese de febra: dupa masarea glandelor limfatice in cazul in care in corp exista deja o infectie latenta.
- Dureri accentuate ale unui organ.
- Pete vinete, cand metabolismul calciului nu este cel normal
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one